Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek

20 lutego obchodzić będziemy TŁUSTY CZWARTEK!

Jest to dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. 

Geneza TŁUSTEGO CZWARTKU sięga pogaństwa.

Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. 

Ucztowanie polegało na jedzeniu tłustych potraw – szczególnie mięs oraz piciu wina,

a zagryzkę stanowiły pączki przygotowane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. 

Około XVI w wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej.

Wyglądały one jednak inaczej niż te dzisiejsze – w środku miały ukryty orzeszek lub migdał.

Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. 

Dzieci na zajęciach dowiedzą się jakie były początki tej tradycji, wysłuchają przysłów związanych z 

Tłustym Czwartkiem, wykonają własny pączek, zaś na podwieczorek zajadać się będą pączkami. 

IMG_20200220_103152 IMG_20200220_103200IMG_20200220_103023